KNVTS Lezing i.s.m. CEDA

Evenement type:  seminars
Locatie:  Delta hotel Vlaardingen
Datum:  19 april 19:45
KNVTS Lezing i.s.m. CEDA

Sprekers:

Reimerswaal Dredging : H. den Herder
Royal IHC : A. Kik


Op dit moment wordt de “DC Orisant” bij IHC in Krimpen aan den IJssel afgebouwd voor een combinatie van Baggerbedrijf Decloedt en Reimerswaal Dredging.

In de lezing zal ingegaan worden op het winnen van zand en grint op zee, de specifieke kenmerken van dit schip en de uiteindelijke bouw.

De “DC Orisant” is geschikt voor een breed scala aan werkzaamheden. De bagger-installatie is specifiek ontworpen voor het offshore winnen van grondstoffen voor bijvoorbeeld de bouwsector. Echter de installaties zijn tevens geschikt voor de reguliere baggerwerkzaamheden zoals onderhouds-baggeren en zandsuppletie. Waar andere schepen vaak een beperkte inzetbaarheid (bezettingsgraad) hebben bij zandsuppletie door beperkingen vanwege seizoens-omstandigheden (badgasten), kan de Orisant in deze periodes ingezet worden voor het winnen van grondstoffen.

Daarnaast geeft de unieke uitvoering van het schip in combinatie met de DP2 installatie de mogelijkheid om diverse offshore constructie support taken uit te voeren, bijvoorbeeld voor de aanleg van kabel geulen ten behoeve van offshore windparken en met een eenvoudige uitbreiding tevens het afdekken van deze kabel geulen en het afstorten van offshore geplaatste fundaties onder ander voor offshore windmolens.

De bedrijfszekerheid is zeer groot ten opzichte van bestaande bagger- en grintschepen door het volledig diesel-elektrisch concept. Er zijn geen andere zuigers van deze klasse met dit concept. 

De scheepsvorm is geoptimaliseerd waarmee een hogere kruissnelheid wordt gerealiseerd met kortere vaartijden als resultaat. Door de flexibele aandrijving van de schroeven is het ook mogelijk om zeer economisch op een lagere snelheid te varen. De boeg vorm is geoptimaliseerd voor de open zee condities, waarmee het aantal werkbare dagen wordt gemaximaliseerd.  Omdat de schroeven elektrisch worden aangedreven is de vermogensafname in zeegang veel constanter, waardoor snelheid constanter is en het brandstofverbruik minder. De elektrische schroefaandrijving maakt het tevens mogelijk om met een vaste schroef te werken (in tegenstelling tot een verstelbare schroef). Dit geeft een hoger schroefrendement en minder kans op storing en onderhoud door het vermijden van bewegende delen. 

Door je hier in te schrijven kun je één van de vier plekken in de Froude-bus reserveren. De bus vertrekt om 19:03.